Nederlander wint James Dyson Award met PlasticScanner (video) - Nieuws - Engineersonline.nl

2021-11-22 03:04:47 By : Ms. Aisley Wang

Foto: David Stegenga, TU/D

TU/D-alumnus Jerry de Vos heeft met zijn Plastic Scanner een handig apparaat ontworpen waarmee je snel kunt zien van welk soort plastic iets is gemaakt. Informatie die van belang is voor hergebruik en recycling van het wereldwijd groeiende plastic afval. Zijn innovatieve en creatieve ontwerp heeft hem een ​​van de drie James Dyson Awards 2021 opgeleverd.

Een van de uitdagingen is het identificeren van het plastic, zodat het goed kan worden gerecycled. Deze technologie bestaat, maar is duur en schaars.

De Plastic Scanner, die De Vos uitvond voor zijn master Integrated Product Design, is een handig apparaat. Als je hem tegen een kunststof composiet houdt, laat hij de gebruiker weten van welk plastic hij is gemaakt. Dit gebeurt door middel van infrarood licht dat de componenten van het plastic detecteert.

De Vos is onderdeel van Precious Plastic, een organisatie met als doel het verminderen van plastic afval. Door zijn werk voor Precious Plastic heeft hij de negatieve impact van plastic van dichtbij gezien, maar ook de knelpunten die ontstaan ​​wanneer plastic niet wordt geïdentificeerd en gesorteerd in het recyclingproces. Over de hele wereld wordt dit proces grotendeels met de hand gedaan, wat tijdrovend en foutgevoelig is. De Vos zag met eigen ogen hoe succesvol gebruik werd gemaakt van een techniek waarbij infraroodreflectografie helpt bij het sorteren in een grote Nederlandse fabriek. Een belangrijke stap die ervoor zorgt dat afval op de juiste manier wordt gerecycled. Het werd zijn missie om deze technologie voor iedereen overal ter wereld beschikbaar te maken.

Voor zijn afstudeerproject ontwikkelde De Vos een draagbare plastic scanner die draait op nabij-infrarood spectroscopie, een technologie die meer dan 75% van alle plastics die we in het dagelijks leven gebruiken kan identificeren. Het apparaat dient als een open source-project, waarvan de onderdelen lokaal kunnen worden gekocht en geproduceerd. De Plastic Scanner helpt dus om kunststoffen handmatig op de juiste manier te scheiden, zodat producten van betere kwaliteit kunnen worden hergebruikt. Een belangrijke vooruitgang, want wereldwijd gebeurt nog veel afvalscheiding met de hand.

Het project maakt gebruik van de open source GPL-v3-licentie, wat inhoudt dat derden vrij zijn om het project te gebruiken, mits dit recht ook aan anderen wordt doorgegeven en de auteur(s) worden vermeld.

De Plastic Scanner bouwt voort op het ReReMeter-project van Armin Straller door zijn technologie toe te passen in een draagbare vorm. Dit ontwerp vormde de basis voor De Vos om uiteindelijk van de Plastic Scanner een tastbaar product te maken door het continu te herhalen en te verbeteren met bijvoorbeeld een minicomputer, batterij, scherm, knop en de behuizing van het uiteindelijke prototype.

Tijdens zijn afstudeerproject ontdekte De Vos dat veel van het plastic dat in onze oceanen terechtkomt, afkomstig is uit lage- en middeninkomenslanden. Hij wil daarom recyclinginitiatieven in deze landen ondersteunen op dezelfde manier als hij zijn Plastic Scanner heeft ontworpen: tegen lage kosten en op een gebruiksvriendelijke manier. Tijdens de ontwikkeling van de Plastic Scanner sprak De Vos met recyclingexperts uit India, Indonesië, Kenia en Curaçao om ervoor te zorgen dat zijn model geschikt is voor eindgebruikers.

Nu zijn ontwerp de Dyson Award heeft gewonnen, heeft De Vos een team van vrienden om zich heen verzameld die gespecialiseerd zijn in embedded systemen en machine learning. Samen ontwikkelen ze nieuwe prototypes en testen ze de scanner zowel in een industriële omgeving als in een omgeving met beperkte middelen. Zijn doel op lange termijn is ervoor te zorgen dat het project zichzelf blijft vernieuwen, met doe-het-zelf-versies van de scanner, terwijl het bijdraagt ​​aan de open source-documentatie, waardoor het voor anderen gemakkelijker wordt om mee te doen en bij te dragen aan de missie.

“Ik wil dat de Plastic Scanner een eenvoudig, open source apparaat wordt dat de meest voorkomende soorten plastic kan identificeren. Het winnen van de James Dyson Award helpt het ontwikkelingsproces te versnellen, zowel op het gebied van elektronica als software. Door het apparaat continu te verbeteren en intuïtief reproduceerbaar te maken, hoop ik iedereen in staat te stellen plastic goed te identificeren en te sorteren, waardoor misschien wel de meest complexe barrières voor plasticrecycling ter wereld worden weggenomen."

Hier kun je een reactie achterlaten op het bericht. Om spam te voorkomen worden reacties pas gepubliceerd na beoordeling door de redactie.

Bedrijven die digitaliseren versterken zo hun concurrentiepositie. Om maakbedrijven hierbij te helpen houdt Mikrocentrum op 8 en 9 december de eerste editie van 3D Productiedagen in de Brainport…

De energie die windturbines opwekken mag dan als schoon en groen worden gezien, dat geldt niet voor de buiten gebruik gestelde turbinebladen. Hernieuwbare energie-ontwikkelaar Enel Green Power werkt…

Een team van ingenieurs heeft een mix van op koolstof gebaseerde inkten bedacht waarmee ze elektronische circuits op papier kunnen printen, waardoor ze volledig recyclebaar zijn. De apparaten lijken krachtig en…

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Dit scheelt ruimte in de...

Lineaire aandrijfcomponenten en oplossingen

Gespecialiseerd in vormen, dieptrekken, flenswalsen, lassen en apparatenbouw.

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Stappenmotor - Servomotor - Elektromagneet

Onderwerp: 'de schaalsprong voor de energietransitie'

Over technologie en regelgeving in EMC/ESD

Het platform 'Industrie & Veiligheid' biedt iedereen de mogelijkheid om...

Disclaimer/privacyverklaring Contact Colofon Inschrijven Adverteren E-mail nieuwsbrief Sitemap

Vraag en aanbod Wie levert Constructor Elektro-Data A&B Kunststof en Rubber

© 2010-2019 MYbusinessmedia Holding bv Alle rechten voorbehouden